Sjöräddningsledare

Tre frågor till…

Namn: Mathias Hansson
Titel: Sjöräddningsledare 
Organisation: Sjö- & Flygräddningscentralen JRCC

Beskriv dina arbetsuppgifter.

Vi ska rädda liv genom att leda och koordinera räddningsarbetet vid Sjö- och Flygräddningstjänst. Vi utför ungefär 1 100 sjöräddningsinsatser och cirka 650 flygräddningsinsatser per år. Det vanligaste larmet kommer från fritidsbåtar som har gått på grund eller fått motorhaveri. Men det kan också handla om fartygsbränder och badolyckor. Vårt arbete är säsongsbetonat, vi har som mest att göra en varm sommardag när många är ute i skärgården. På vintern är det oftast lugnare. Då har vi ibland skridskoåkare eller snöskotrar som gått genom isen.

Vad är det svåraste med det här jobbet?

Att avsluta en sökinsats när vi inte hittat den vi letar efter, eller när barn råkar illa ut. Det är också svårt att veta hur vi ska dimensionera en räddningsinsats då till exempel någon är saknad och man inte helt säkert vet om en olycka har inträffat. 

Vilken är den mest dramatiska insats som du varit med om?

Det är nog branden på en passagerarfärja för några år sedan. Ett fartyg med ett stort antal människor ombord började brinna mitt på Kattegatt. Det blev en stor insats både ombord på fartyget och när det kom in till hamn. Ingen människa kom till skada, men det hade kunnat gå väldigt illa.

Publicerades
Taggar för denna sida: