OBS! Denna webb används för övning och tester för aktuell information gå till https://www.krisinformation.se

Meteoroider och asteroider

Myndigheter och forskningscenter bevakar meteoroider och asteroider. I vissa fall kan sådana himlakroppar utgöra hot mot samhället eller rymdstationer.
Uppdaterades

Myndigheter och forskningscenter bevakar kontinuerligt rymden för att tidigt upptäcka meteoroider och asteroider. I sällsynta fall kan sådana himlakroppar utgöra hot mot människan, samhället och människans verksamhet i rymden.

Myndigheter och forskningscenter i Sverige och utomlands varnar för objekt från rymden. De utvecklar också metoder för att allt tidigare kunna varna för sådana hot.

Asteroider och småplaneter

Asteroider eller småplaneter är större himlakroppar som befinner sig i omloppsbana runt solen och kan passera relativt nära jorden. I februari 2013 passerade asteroiden 2012 DA14 jorden på ungefär 27 000 kilometers höjd.

Meteoroid, meteor och meteorit

En meteor är det ljusstreck som uppstår på himlen när en meteoroid (en liten kropp i rymden) med hög hastighet inträder i jordatmosfären. En meteorit är den fasta kropp som fallit ned på jordytan.

Varje dygn faller drygt ett hundra ton rymdstoft ner på jorden. Det mesta brinner upp under återinträdet i atmosfären. Det har hänt att människor och byggnader har skadats av fallande meteoriter men detta är extremt ovanligt.

Samma dag som asteroiden 2012 DA14 skulle passera jorden (februari 2013) drabbade ett meteoritregn städer runt Tjeljabinsk i Ryssland och skadade ett antal människor och byggnader.

Informationen kommer från: Rymdstyrelsen, Naturhistoriska riksmuseet, NASA.