Din beredskap för storm

Elavbrott är vanliga exempelvis vid stormar. Andra följder kan vara att telefonin går ner och att transportstörningar uppstår.

Under ett strömavbrott är det till god hjälp med en batteridriven radio för att hålla sig informerad. En annan möjlighet kan vara att lyssna på radio i bilen. Om avbrottet är omfattande kommer det täta meddelanden på Sveriges Radio P4.

Vid strömavbrott är det lättare att hålla värmen om fler personer befinner sig i samma rum. Fäll ned persienner och dra för gardiner, eller häng filtar för fönstret för att minska avkylningen.

Fotogen- eller gasolkamin, gasolvärmare, braskamin eller annan eldstad är naturligtvis bra att använda. Men var noga med koloxidfaran och se till att det inte ryker in. Använd inte kamin när alla sover och använd absolut inte gasspis som värmekälla. Gasspisar och material i spisens närhet är inte konstruerade för en gaslåga som brinner flera timmar sträck.

Se upp för brandfaran

Stearinljus och värmeljus är en bra ljuskälla som samtidigt bidrar med värme. Men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen. Använd obrännbara ljusstakar eller ställ ljusen i ett fat med vatten så att de självsläcker när de brunnit ned.

Se också upp med risken att ställa alltför många värmeljus tätt intill varandra. Den samlade värmen från ljusen kan resultera i höga lågor och risk för att elden sprider sig. Försök också ha annan reservbelysning hemma, som ficklampa och fungerande batterier.

Tillgång på vatten är en av de viktigaste resurserna att försäkra sig om. Tappa upp vatten innan trycket i ledningssystemen försvinner! Blir avbrottet långt bör du ha dunkar att tappa vatten i när vatten kan hämtas. Bor du i tätort får du information via radion var vatten finns att tillgå.

Är man tvingad att använda vatten från vattendrag eller sjöar är det bra att redan från början ha vattenreningstabletter hemma. Sådana fanns tidigare på Apoteket men kan numera köpas i exempelvis friluftsaffärer. Det går också att rena vatten genom att filtrera det genom till exempel ett kaffefilter och sedan koka det i tio minuter – om möjlighet att koka finns.

Inte campingkök under fläkten

Att värma mat är inget problem om man har tillgång till gasspis, vedspis eller någon form av campingkök. En utegrill är också bra för matlagning, men grillen måste användas utomhus på grund av brand- och koloxidfaran. Använd aldrig ett campingkök under spisfläkten, eftersom fettet i fläkten kan ta eld och sprida sig via ventilationssystemet.

Har du tillgång till en husvagn kan det vara en god idé att flytta ut till den under avbrottet, förutsatt att det finns bränsle till vagnens värmekälla och till gasolspisen.

Informationen kommer från Energimyndigheten och Civilförsvarsförbundet.