Fjällväder

Om du ska ge dig ut på fjället är det viktigt att ta del av väderprognoserna. På fjällen råder speciella förutsättningar och vädret beter sig nyckfullt och oberäkneligt.

Lyssna alltid på aktuell väderprognos och planera turen därefter. Du har också glädje av att lära dig en del om hur vind och temperatur påverkas av hur naturen ser ut.

En prognos är dock ingen garanti. Ute på tur måste du vara beredd på snabba väderomslag. Prognosen ”Varning för hårt väder på kalfjället” betyder i klartext att man gör klokt i att ställa in turen på kalfjället den dagen om man inte är ordentligt fjällvan och mycket väl förberedd. Då biter kylan, snön piskar i ansiktet och det är svårt att gå mot vinden. Vid ”Varning för mycket hårt väder på kalfjället” är sikten i det närmaste lika med noll och det är så gott som omöjligt att ta sig fram.

Ta del av prognoserna

SMHI lägger ut minst två fjällväderprognoser per dygn - morgon och eftermiddag. Enskilda prognoser görs för de olika fjällområdena.

Vädret i radion

I Sveriges Radio P1 sänds en väderprognos med information om fjällvädret i södra och norra Norrlands fjälltrakter varje dag klockan 06.55, 07.55 och 12.55 (06.55 i mån av plats). Klockan 21.50 sänds även en översiktlig veckoprognos.

Fjällräddning

Enligt lagen om skydd mot olyckor ansvarar Polisen för att efterforska och rädda människor i fjällen. Polisen har i sin tur hjälp av enskilda och frivilliga fjällräddare som utbildas och utrustas av polisen. Tillsammans med fjällräddare bildar Polisen organisationen Fjällräddningen.

Informationen kommer från SMHI, Fjällsäkerhetsrådet, Polisen, Fjällräddningen.

Uppdaterades
Taggar för denna sida: