OBS! Denna webb används för övning och tester för aktuell information gå till https://www.krisinformation.se

Tromber och tornador

Stor förödelse följer ofta i en kraftig trombs väg. Särskilt kraftiga tromber bildas i den amerikanska mellanvästern, där de kallas tornador.
Uppdaterades
Trombsäsong i Oklahoma, USA, november 2011. Foto: Jennifer Grice / TT.

Kraftiga tromber kan lyfta bilar och järnvägsvagnar, förstöra byggnader och rycka upp träd med rötterna. I amerikanska mellanvästern och i exempelvis Bangladesh är det inte ovanligt med dödsoffer.

I Sverige är det mycket ovanligt att människor dör på grund av tromber. De vanligaste skadorna är fällda träd. De flesta tromber uppstår längs södra Sveriges kuster under sommaren och hösten. Många uppstår i obefolkade områden och påverkar inga människor.

Vindstyrkan i en tromb eller tornado kan uppgå till 150 meter per sekund men själva virveln rör sig oftast bara med en hastighet på mellan 15 och 30 kilometer i timmen över landskapet. Trombens och åskmolnets drivkraft är de varma uppvindarna, som sedan även förstärks av att lufttrycket sjunker inne i den virvel som bildats. 

Samma typ av åskmoln kan också orsaka hagelstormar, skyfall eller fallvindar med hastigheter på upp till hundra meter per sekund, som var och en kan vara lika farliga som en tornado.

Informationen kommer från SMHI.