OBS! Denna webb används för övning och tester för aktuell information gå till https://www.krisinformation.se

Din beredskap för tropiska cykloner

Här finns råd och rekommendationer om vad du kan göra för att minska risken före, under och efter tropiska cykloner. Följ också länkarna på denna sida för fler råd.
Uppdaterades
Palmer viker sig när orkanen Irma drar in över Florida. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press/TT

Förebyggande åtgärder

Registrera dig hos Sveriges ambassad och följ råden från ambassaden. Följ medierapporteringen och väderprognoserna. Följ lokala myndigheters råd och uppmaningar. Ta reda på var närmaste uppsamlingscenter ligger och vilka evakueringsrutiner som gäller. Se till att alla familjemedlemmar har identifieringskort med namn, adress och kontaktuppgifter på sig. Välj ut en kontaktperson (släkting eller bekant) som inte bor i det drabbade området.

Förbered bostaden

Tejpa eller lås luckorna för alla fönster, stäng av gasen, dra ur kontakten till samtliga elektroniska apparater, ta in alla lösa föremål utomhus. Tänk på översvämningsrisken. Stäng alla dörrar och fönster. Ta ner antenner från taket.

Tillhörigheter

Livsmedel och vatten  Bunkra ett antal dagars förbrukning av hållbara livsmedel, exempelvis konserver. Amerikanska katastrofmyndigheten FEMA rekommenderar att man bunkrar minst tre dagars förbrukning av mat och vatten. Tappa upp dricksvatten i dricksvattenbehållare. Elektriciteten kan slås ut, så se till att ha tillgång till en vanlig konservöppnare. Engångsbestick, muggar och tallrikar samt plastpåsar för sopor. Kylväska eller liknande. Spritkök och bränsle.    

Belysning, värme etc  Säkra att du har tändstickor eller tändare liksom reservbelysning (fotogenlampa, stearinljus, tändstickor, gaslampa) och bränsle till denna. Ha en ficklampa per person i hushållet. Ha reservbränsle för generatorer.

Kommunikation  Radio med extra batterier. Vevradio. 

Hälsa  Kontrollera att det finns en förbandslåda med mediciner. Bandage, tejp, plåster, antibakteriell salva, värktabletter, rengöringsvätska, sax, pincett. Två veckors lager av de receptbelagda mediciner du och din familj behöver. Hygienartiklar som tvål, schampo, tandborstar och tandkräm etc. 

Övrigt  Packa viktiga dokument (som ID-handlingar, pass, försäkringsbrev etc) i ett vattensäkert fodral.

När cyklonen kommer

Stanna inomhus. Gå inte ut på gatan.

Efter cyklonen

Kontakta ambassaden. Undvik gatorna; tänk på riskerna med nedfallna telefon- och elledningar. Lyssna på radio för att få klartecken att lämna hemmet. Följ myndigheternas rekommendationer.

Källa: Sveriges ambassad i Havanna, Kuba, Federal Emergency Management Agency (USA), Emergency Management Australia.