Din beredskap för telestörningar

Att ha både fast och mobil telefon minskar risken för att man inte kan ringa ett larmsamtal till 112. Ett annat tips är att ha olika operatörer för internet och telefoni.

Att inte ha samma operatör för både internetuppkoppling och telefoni gör att möjligheterna att hålla sig informerad ökar, till exempel att få information om hur man kontaktar 112 om telefonerna inte fungerar.

Om telenätet inte fungerar, eller om det på annat sätt inte går att ringa larmsamtal är det vanligt att räddningstjänsten ställer ut fordon i de aktuella områdena, där allmänheten kan kontakta SOS Alarm via 112. Ibland sker detta på brandstationen. MSB:s karta över brandstationer i Sverige

Batteridriven radio ett bra komplement

Sveriges Radio P4 är Sveriges beredskapskanal och informerar om större händelser och störningar. Vid ett elavbrott är det därför bra att ha en radio som drivs av batterier eller på annat sätt inte är beroende av hushållsel. Fungerar telefonen kan du också ringa 113 13 för information om större olyckor och kriser.

Om du som privatperson drabbas av teleavbrott ska du först och främst kontakta din operatör. Om du och operatören inte kommer överens kan du kontakta Telekområdgivarna.

Informationen kommer från Post- och telestyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Uppdaterades
Taggar för denna sida: