OBS! Denna webb används för övning och tester för aktuell information gå till https://www.krisinformation.se

Din beredskap för värmeavbrott

Värmeavbrott kan uppstå när strömmen går, när ett fjärrvärmeverk slutar fungera, eller när gasbrist uppstår. Det kan vara tufft att vara utan värme i sin bostad, framförallt på vintern. Ingen kan dock helt gardera sig mot värmeavbrott. Men du kan själv påverka hur hårt du drabbas.
Uppdaterades
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Att vistas i en nedkyld bostad en längre tid innebär en stor påfrestning. Den som förlitar sig på enbart en värmekälla är mer sårbar än den som använder flera. Du kan förebygga konsekvenserna av längre värmeavbrott. Ett beredskapsförråd med till exempel filtar, batterier och stearinljus kan vara bra att ha hemma. Läs mer på Civilförsvarsförbundets webbplats eller på Energimyndighetens webbplats

Ta vara på värmen

En fungerande kakelugn eller öppen spis kan vara till stor hjälp vid värmeavbrott, liksom fotogen- och gasolkaminer. Tänk på att vädra regelbundet eftersom det som brinner tar av luftens syre. Är ni flera personer i hushållet är det bra att vistas i ett rum. Fyra personer alstrar lika mycket värme som ett mindre värmeelement. 

Isolera rören

Vid lång och sträng kyla finns det en risk att vattnet i rör och ledningar fryser. Blir det dessutom värmeavbrott ökar risken för frysskador och isproppar ännu mer vilket kan få rör och ledningar att gå sönder. Varje år drabbas många hushåll av omfattande vattenskador efter att vattenledningar gått sönder på grund av kyla. För att förebygga att vattnet fryser bör du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade.

Energimyndigheten har tagit fram konkreta råd om vad du kan göra för att vara förberedd på el -och värmeavbrott. Här kan du läsa mer.

Informationen kommer från Energimyndigheten, DinSäkerhet.se och Civilförsvarsförbundet.