OBS! Denna webb används för övning och tester för aktuell information gå till https://www.krisinformation.se

Publicerades

Information för dig som ska besöka fotbolls-EM i Frankrike

Mellan den 10 juni och 10 juli pågår fotbolls-EM i Frankrike. Många svenskar kommer att vara på plats. Vi har samlat information, råd och länkar för dig som besöker landet under EM.

Säkerheten kring fotbolls-EM är hög. Totalt kommer cirka 90 000 personer att jobba med ordning och säkerhet. Ett center för att förutse och analysera risker har också öppnat. Sveriges ambassad i Paris har hög beredskap för att kunna hantera akuta händelser under EM.

Svensk polis på plats i Frankrike

Svensk polis kommer att finnas på plats i Frankrike under EM i fotboll. Syftet är att underlätta kommunikationen mellan svenska supportrar och fransk polis. Under den tid som Sverige finns med i turneringen kommer twitterkontot @Polisen_EM att uppdateras med information från de poliser som finns på plats.

Undantagstillstånd

Det franska undantagstillståndet som infördes efter attentaten den 13 november 2015 kvarstår under fotbolls-EM. Undantagstillståndet medför en rad utökade befogenheter för fransk polis. Säkerhetskontroller är vanligt förekommande. Säkerhetsvakter kan be dig visa giltig legitimation (pass eller nationellt id-kort), samt vad du har i väskan när du går in i större butiker, köpcentrum och liknande. Som besökare bör man vara uppmärksam på det som verkar avvikande, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor och hålla sig informerad om situationen i landet.

Information och råd

  • Konsulära ärenden som olyckor, stöld eller förlust av resehandlingar kommer att behandlas som vanligt av ambassaden, svenska konsulaten och lokala myndigheter även under EM.
  • Ta med pass eller nationellt id-kort. OBS att ett körkort inte är giltig resehandling.
  • Se över försäkringsskyddet och se till att ha ett europeiskt sjukförsäkringskort före avresa.
  • Håll dig uppdaterad genom att följa lokala medier, Sveriges ambassads hemsida och twitterkonto, samt Sveriges konsulat i Nice på Twitter.
  • Har du blivit utsatt för ett brott i Frankrike, bör du anmäla det till den franska polisen. En polisanmälan måste göras på en polisstation. Nödnumret är 112. 
  • Franska myndigheter har gjort en app för varningar och krisinformation. Den heter SAIP och finns på franska och engelska. Du laddar ner den för iOS här och Android här.

Följ länkarna för mer information

Källor: Sveriges ambassad i Paris, Polisen, Svenska Kyrkan
Uppdaterades

Taggar för denna sida: