OBS! Denna webb används för övning och tester för aktuell information gå till https://www.krisinformation.se

Så fungerar Twitter

Så här gör du för att följa Krisinformation.se på Twitter.
Uppdaterades
 1. Börja med att registrera ditt Twitterkonto på twitter.com/signup.

 2. När du är klar med det går du till Twittersidan twitter.com/krisinformation.

 3. Under bilden med vår logotyp finns en grön knapp med texten "Follow" på. Klicka på den, så har du valt att följa Krisinformation.se. Då får du automatiskt alla redaktionens inlägg till ditt eget Twitterflöde. Om du ångrar dig klickar du på Following-knappen, och väljer "Unfollow".

Det går även bra att bara läsa på Twittersidan utan att följa den aktivt,eftersom den ligger helt öppet. Men endast som follower/följare har du möjlighet att svara på eller kommentera inlägg.

Liten lathund till vanligt förekommande ord och symboler på Twitter

 • Hem– Här ser du alla inlägg från dem du följer, som ett nyhetsflöde.

 • Notiser – Inlägg som har skickats speciellt till dig eller som handlar om dig.

 • Meddelanden – Meddelanden som skickats direkt till dig, som bara du kan se.

 • Upptäck – Sådant som händer just nu och som Twitter tror att du kan vara intresserad av. Till exempel att någon som du följer har skrivit något som har delats många gånger, eller andra inlägg som blivit populära bland de twittrare som du har valt att följa.

 • Följer – Här samlas de användare som du har lagt till för att du vill följa deras twittrande.

 • Följare – Här samlas de användare som har valt att följa dig.

 • Tweets – Så många gånger har du skivit inlägg.

 • Favoriter – Inlägg som du har markerat (genom att klicka på stjärnsymbolen som syns när du håller muspekaren över inlägget) för att du vill komma ihåg dem.

 • @ – om du vill skriva till, eller om, någon speciell användare, sätter du @ framför deras namn. Vill du berömma eller kritisera Krisinformation.se så att alla som följer dig kan se kan du skriva till exempel ”Nu har @krisinformation gjort det igen”, eller ”Jo hörni @krisinformation, hur har ni tänkt här?” så ser redaktionen det. Om du istället skriver namnet på användaren först i inlägget kommer det bara upp i dina följares flöden om de följer både dig och användaren. OBS! Om du använder @-tecknet kan inlägget fortfarande ses av alla andra som tittar på ditt flöde. Om du vill skriva till redaktionen privat kan du använda funktionen Direct Messages i högerspalten. Tyvärr kan du bara få med 140 tecken i ditt meddelande, så om du vill skriva längre föreslår vi att du skickar epost till redaktionen@krisinformation.se istället.

 • Pil åt vänster (under ett meddelande) - Här svarar du på meddelanden direkt till den som har skrivit det. Inlägget blir synligt för alla och de som följer både dig och den du svarar till kan se inlägget i sitt flöde.

 • RT – betyder "retweet", eller som det heter på svenska: dela. Om du vill dela något som Krisinformation.se har skrivit trycker du på symbolen med två pilar som bildar en fyrkant. Den sitter precis under meddelanden.

 • # – tecknet heter hashtag och används för att sätta taggar (etiketter) på meddelanden. Taggar du ett inlägg så kommer de att samlas tillsammans med alla andra inlägg som har likadan tagg. Sidan hashtags.org sorterar allt som skrivs med taggar på Twitter.

 • Stjärna - Spara inlägget bland dina favoriter (se ovan).

 • Tre punkter - få fler alternativ för vad du kan göra med meddelandet, till exempel bädda in det eller dela med epost.

Varje Twittermeddelande kan bara innehålla 280 tecken, så det gäller att fatta sig kort!